суббота, 21 июля 2012 г.

У Прохорівці відзначили ювілей Василя Завойка



15 липня ц.р. в с.Прохорівка вшанували пам'ять знаменитого односельця адмірала В.С. Завойка, який цього дня 200 років тому народився в мальовничому селі над Дніпром.



Напередодні події в селі була проведена велика підготовча робота. Завдяки іні-ціативний групі (біограф-дослідник життя адмірала О.Бондаренко, голова Канівської РДА О.Гика, Прохорівський сільський голова В. Дошка та інші небайдужі люди) були віднайдені кошти, необхідні для виготовлення пам'ятної стели славному земляку та на впорядкування центру села і Меморіального комплексу. Центр села став красивим, доглянутим.



На захід прибули голова Канівської РДА О.Гика та його заступники Г.Москаленко, А.Дурицький і Л.Некраса, голова Канівської райради М.Бала, інші офіційні особи, представники спонсорів (серед яких представники ТМ "ГубернаторЪ Камчатки" - керівник К. Комісаров), небайдужі люди та жителі села. На урочистості прибули і представники краю, де В.Завойко завершив свій життєвий шлях - голова Кривоозерської РДА Миколаївської області Л.Рольян та голова села Велика Мечетня Д.Яровий.



Пам'ятник Василю Завойку урочисто відкрили голова РДА Олексій Гика, сільський голова Віталій Дошка та капітан ІІ рангу, журналіст, біограф-дослідник Олександр Бондаренко. Пам'ятник освятив отець Сергій.



У своєму виступі голова РДА О.Гика зазначив, що Прохорівка - славне село, що дало Україні багато відомих імен, і В.Завойко - серед них. За дорученням голови Черкаської облдержадміністрації, Героя України Сергія Тулуба Олексій Миколайович подякував селянам за їх небайдужість до імені славного земляка, а особливо відзначив О.Бондаренка за його відданість справі вшанування пам'яті адмірала В.Завойка.



Сільський голова В.Дошка подякував усім односельцям, а особливо - очільнику райдержадміністрації О.Гиці, депутатському корпусу сільради, а також директору КП "Райтеплокомуненергія" Л.Грищенку, директору ПрАТ НВФ «Урожай» «Дніпровська філія» С.Геращенку, односельцям, працівникам культури.



До речі, з нагоди 200-річчя з дня народження В.С. Завойка Міністерство зв'язку випустило спеціальний поштовий конверт і марку з надписом "Василь Завойко. 1812-1898" із його портретом на фоні морських хвиль і вітрильного корабля. Цей конверт буде введено в обіг із 27 липня ц.р., він буде доступний у всіх відділеннях поштового зв’язку.



По закінченні офіційної частини присутні переглянули невеликий концерт.




  • Довідково: 

Василь Завойко - нащадок старовинного козацького роду із Прохорівки, пройшов славний життєвий шлях, пов'язаний із морем - від юнги до адмірала. Народився 15.07.1812р. в с.Прохорівка Золотоніського повіту Полтавської губернії (нині - Канівський район Черкаської області) в родині відставного морського штаб-лікаря Степана Завойка. В 1827 р. брав участь у Наваринській битві на кораблі "Олександр Невський" біля південно-західного узбережжя півострова Пелопоннес у Греції, за що був нагороджений орденом Святої Анни ІІІ ступеня. Брав участь у навколосвітніх плаваннях. Є автором книги "Враження моряка під час двох подорожей навколо світу". З 1849 р. - перший камчатський військовий губернатор і командир Петропавловського порту. Під час оборони Петропавловська 1854 р. керований ним гарнізон відбив напад англо-французької ескадри. За це отримав ранг контрадмірала та удостоєний орденів Святого Георгія ІІІ ступеня і Святого Станіслава І ступеня. Останні роки адмірал проживав у причорноморському степу (нині - село Велика Мечетня Криво-озерського району Миколаївської області). Помер 16 лютого 1898 р., там і похований.





Петро ФЕДОРЕНКО, вчитель історії та географії Сушківської школи

“ДНІПРОВА ЗІРКА”, №5758 від 18 липня 2012 року -
офіційна громадсько-політична газета м.Канева і Канівського району.
Заснована 17 квітня 1921 року




Матеріали люб'язно надані особисто  Петром ФЕДОРЕНКО  для розміщення на данному ресурсі: http://ikra-gk.blogspot.com

Комментариев нет:

Отправить комментарий