вторник, 17 июля 2012 г.

Відкриття стели до 200-річчя з дня народження адмірала В.С.Завойка, уродженця с. Прохорівка, Канівського району Черкаської області 15 липня 2012 р.


  • Репортаж за сценарієм народного свята у селі Прохорівка Канівського району Черкаської області, присвяченного відкриттю стели до 200-річчя з дня народження адмірала В.С.Завойка - уроженця цих місць.





Урочиста подія розпочалася 15.07.2012 р. 10.00 в оновленому Парку Слави с. Прохорівка








 До початку урочистостей грає духовий оркестр Канівського училища культури і мистецтв











Вед.: Дорогі жителі села Прохорівка, шановні гості та запрошені. Доброго вам дня, дорогі друзі!





Битий шлях до сільского парку Перемоги на очах перетворюється в асфальтовану стрічку сучасної автодороги, а а паркові стежки - в дивно інкрустовані з камнів алеї. Саме напередодні свята в село прйшли шляхобудівники... Так старовинне село Прохорівка набуває вигляд заможного містечка завдяки своєму видатному земляку - адміралу В.С. Завойко.






Сьогодні в цьому мальовничому селі на березі Дніпра, в селі Прохорівка, віддаленому від Камчатки тисячами кілометрів, ми вшановуймо пам'ять свого земляка Василя Степановича Завойка.











А ким же був Василь Степанович Завойко? 









  • Під час урочистої події - відкриття стели до 200-річчя з дня народження адмірала В.С.Завойка у с. Прохорівка - відбулася дегустація червоної ікри від ТМ "Губернатор Камчатки", яка має назву на честь славетного адміралу В.С. Завойко.  До того - червона ікра від ТМ "Губерноатор Камчатки" (керівник торгової марки К. Ю. Комісаров) стала  і окрасою святкового бенкету. 


В.С. Завойко це нащадок старовинного козацького роду, уроженець села Прохорівка, пройнятий духом борця і бажанням вижити за будь-яких умов, перший губернатор Камчатки, що пройшов шлях від юнги до адмірала...










Народився Василь Завойко 15 липня 1812 року в селі Прохорівка, Золотоніського повіту, Полтавської губернії, нині Канівський район, Черкаська область в родині відставного морського штаб-лікаря Степана Осиповича Завойко.  

Для освячення стели запрошено отця Сергія.










1820 р.  Василь Завойко складає іспити і стає гардемарином Чорноморського флоту. У тому ж році гардемарин Завойко йде у своє перше плавання на бригу «Мінгрелія» під командуванням капітан-лейтенанта Михайла Станюковича. 










1827 р. – брав участь у Наваринській битві на кораблі «Олександр Невський» біля південно-західного узбережжя півострова Пелопоннес у Греції, за що був нагороджений орденом Святої Анни 3-го ступеня з бантом.










Брав участь у навколосвітніх плаваннях. Є автором книги «Враження моряка під час двох подорожей навколо світу».










З 1840 по 1849 рр. служив в Російсько-Американській компанії начальником Охотської факторії. Був нагороджений орденом Святої Анни 2-го ступеня.













З 1849 р. – перший Камчатський військовий губернатор і командир Петропавловського порту.










Під час Петропавловської оборони 1854 р. керований ним гарнізон відбив напад англо-французської ескадри. За це отримав ранг контр-адмірал а та удостоєний орденів Святого Георгія 3-го ступеня і Святого Станіслава 1-го ступеня.











Після звільнення з флоту Василь Степанович Завойко отримав 5 тисяч десятин землі у Великій Мечетні (зараз Кривоозерський район, Миколаївська область). Побудував у селі школу й лікарню. В його будинку зараз — дитячий садок. 










Помер Василь Степанович Завойко 16 лютого 1898 р. і похований у селі Велика Мечетня, Балтського повіту, Подільської губернії (нині Кривоозерський район. Миколаївської області), де він проживав.













Біля колишньої садиби Завойка встановили пам'ятник з написом: «Адміралу російського флоту В. С. Завойку, сину Дніпра— герою Камчатки й Амура від кривоозерців і камчатців».











Вшановуючи пам"ять героїчного земляка Василя Степановича Завойка, уродженця с.Прохорівка Канівського району, з нагоди 200-річчя від дня його народження право відкрити стелу адміралу В.С.Завойку надається:
Голові Канівської районної державної адміністрації ГИЦІ Олексію Миколайовичу;
Сільському голові Дошці Віталію Григоровичу;
Капітану 2 рангу запасу, журналісту, сценаристу і режисеру фільму «Імені Нахімова», члену правління Таврійського центру військової історії Бондаренку Олександру Олексійовичу.










Вед: Вшануємо світлу пам’ять адмірала Василя Степановича Завойка хвилиною мовчання 
 (звучить метроном)











Вед: До слова запрошується голова Канівської районної державної адміністрації Гика Олексій Миколайович.
Вед: Слово надається сільському голові Дошці Віталію Григоровичу.


Вед: До слова запрошується голова Кривоозерської райдержадміністрації  Людмила Анатоліївна.









Вед: Слово надається члену правління Таврійського центру військової історії Олександру Олексійовичу Бондаренку.


Вед: До слова запрошується Капітан 2 рангу запасу Михайло Юрійович Кулєшов.









Вед: Дружиною Василя Степановича Завойка була баронеса Юлія Георгіївна Врангель, племінниця відомого мореплавця, адмірала Ф.П. Врангеля, яка подарувала йому 10 дітей. І сьогодні, подолавши тисячі кілометрів, нащадки адмірала приїхали до с. Прохорівка, щоб вшанувати героїчну пам’ять свого пращура Василя Степановича Завойка.


До слова запрошуються: Завойко Юрій Микитович, Завойко Сергій Юрійович, Завойко Юлія Сергіївна, Вегенер Костянтин Григорович, Гриневецька Ольга Василівна, Завойко Юрій Костянтинович.

Нащадки славетного адмірала виразили подяку адміністрації району, сільраді, поселянам за чудове свято і пам'ять про свого знаного предка.


Комментариев нет:

Отправить комментарий